tirsdag 25. november 2008

What Would Jesus Do?

Hvorfor takket du ja til å delta på arrangementet vårt på Verdens aidsdag 1. desember?
-Jeg takket ja fordi jeg synes det er viktig åvære med på å markere kirkens tilstedeværelse i forhold til hiv-aids.

"Naken hud" handler om hiv/aids. Kan du fortelle litt mer rundt sangen?
-Den ble skrevet i 1988, akkurat da hiv/aids ble noe en snakket om. Gunnar Prestegård og en del andre ropte ut at dette var Guds straffedom, og det var viktig å komme med noen motstemmer. Det er jo Erik Hillestad som har skrevet teksten, så han kan sikkert utfyllende fortelle mer om hva han tenkte med den, men det første spørsmålet som dukket opp var jo "hva ville Jesus gjort"? Han gav jo bare et bud til verden som skulle settes over alle de andre, gamle, nemlig budet om din neste, eller den barmhjertige samaritan om du vil. Så svaret her er jo åpenbart.


Har du noen tanker om hva en slik dag kan bety for Hiv-/Aidsrammede og deres pårørende?
- Jeg håper at en slik dag kan være en av mange tusen byggesteiner til et bygg som huser dem, og ikke fordømmer dem.

På konserten i Jakobskirken snakket du om at du ønsket en åpen kirke
for alle. Hadde du da homofile i tankene? Hva mener du om at mange prester i Den norske kirken nekter å vie homofile?

- Jeg hadde blant annet homofile i tankene, men også alle dem som gjennom århundrene har blitt utestengt fra den norske kirke.

Når det gjelder spørsmålet om alle de som nekter å vie homofile, mener jeg at de burde vite bedre. Det hele er etter min mening basert på svært sviktende teologi, noen Pauliord både feiltolket og revet ut av sin historiske sammenheng samt en påstand om at gud skapte mann og kvinne, og at dette indikerer at de skal leve sammen og ikke samme kjønn skal gjøre det.


Men mest av alt er denne skepsisen til homofile basert på en årelang tradisjon. Men endringen er jo allerede kommet, og om ti-tjue år vil det ikke være noen som snakker om det lenger, så kanskje en skal bare gi disse prestene litt tid, samtidig som en utfordrer tankegodset deres?

Ingen kommentarer: